MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Tips ved omplanting av planter

26. april 2024

Det er både morsomt og spennende å dyrke planter fra frø. Er det ikke fantastisk at et lite frø kan utvikle seg til en stor plante? For at den sådde planten skal vokse seg stor, trenger den litt hjelp på veien i form av omplanting. I denne guiden får du vite hvordan du planter om, når du bør gjøre det og hva som er lurt å tenke på.

Omplanting er ofte en forutsetning for at plantene skal kunne utvikle seg og vokse seg større. Før eller senere må alle planter som du har i potte plantes om, men en sådd plante må omplantes oftere enn en potteplante.

Hvorfor bør du plante om?

Omplanting av planter gjøres hovedsakelig av to grunner. Enten fordi plantene har vokst seg for store for potten de står i, eller fordi jorden må skiftes ut. Sådde planter som du ønsker skal vokse seg større, trenger gradvis mer plass for å kunne utvikle seg på en god måte.

Ved såing brukes som regel næringsfattig såjord fordi den er godt drenert og inneholder de næringsstoffene frøet trenger for å spire. Når frøet har grodd og begynner å vokse seg større, trenger jorden derimot mer næring for å gi planten nok kraft til å vokse

 Kålplanter som plantes om fra pluggbrett til fiberpotter.

Hvorfor bør du plante om?

Omplanting av planter gjøres hovedsakelig av to grunner. Enten fordi plantene har vokst seg for store for potten de står i, eller fordi jorden må skiftes ut. Sådde planter som du ønsker skal vokse seg større, trenger gradvis mer plass for å kunne utvikle seg på en god måte.

Ved såing brukes som regel næringsfattig såjord fordi den er godt drenert og inneholder de næringsstoffene frøet trenger for å spire. Når frøet har grodd og begynner å vokse seg større, trenger jorden derimot mer næring for å gi planten nok kraft til å vokse.

Hvordan vet du når det er på tide å plante om?

Det er veldig individuelt hvor raskt sådde planter vokser, fra saktevoksende chili til hurtigvoksende erter og agurkplanter. Det er derfor vanskelig å si noe generelt om hvor lang tid etter oppkomst du trenger å plante om. En god tommelfingerregel for å vite når det er på tide, er å følge med på når planten har utviklet sine første karakterblad, det vil si det bladparet som kommer etter de første små hjertebladene.

For større planter, som kanskje omplantes for andre eller tredje gang, kan du se om røttene har begynt å vokse ut gjennom dreneringshullene i bunnen av potten. Hvis du ser røtter, er det på tide med omplanting til en større potte.

Hvordan går du frem ved omplanting?

Små, sådde planter må håndteres forsiktig for å unngå skade under omplantingen. Planten bør aldri holdes i stilken, men løftes forsiktig i bladene ved flytting. Hvis det er mulig, kan du gjerne prøve å trykke planten ut av potten sammen med hele jordklumpen for ikke å forstyrre rotsystemet unødig. På den måten kan du plante hele planten ned i den større potten.

Fyll den nye og større potten med ny, næringsrik jord, og trykk den gjerne litt ned for å unngå at den synker sammen senere. Deretter lager du et hull som er stort nok til å romme planten som skal omplantes.

Vann gjerne planten som skal omplantes en stund på forhånd. Den tåler omplantingen bedre hvis den er fuktig når den flyttes. Etter omplantingen er det også viktig å vanne, siden jorden da lukker seg bedre rundt røttene.

Det er viktig å huske at omplanting av sådde planter bør skje trinnvis. Det er altså bedre å gi plantene gradvis mer plass i stedet for å sette en liten ømfintlig plante ned i en stor potte med masse jord. Da risikerer den å råtne fordi jorden lett blir for våt og kald. Hvis du gir plantene gradvis mer plass, fremmes også rotutviklingen på en god måte. Det er vanligvis hensiktsmessig å øke pottestørrelsen med én til to størrelser for hver omplanting.

 Til venstre: en tomatplante i en svart potte. Til høyre: en grønnkålplante i en fiberpotte.
Både tomat og grønnkål kan plantes dypere ved omplanting. Foto: Markus Danielsson

Redningen for skjøre planter

Planter som får nok lys og som står i riktig temperatur, blir kraftige og sterke. Får de derimot for lite lys og for varme omgivelser, blir de lett tynne og bleke. Det er lett å miste motet når de små frøene du har vernet så omsorgsfullt om, plutselig ser ut som lange, tynne strå som bøyer seg eller visner. Redningen for skjøre planter er å plante dem dypere ned i potten når det er tid for omplanting. Dette fungerer for mange typer planter, som tomat, chili, kål og paprika, som alle danner nye røtter fra stilken når den kommer i kontakt med jorden. Men husk at dette ikke er en egnet metode for agurkplanter som slangeagurk, melon og squash, siden disse er svært følsomme for at stilken havner under jorden. Dette fører ofte til at de råtner eller rammes av sykdommer.

Fire potter i bioplast med små stemorsblomsterplanter i.
Hagestemorsblomster som har blitt omplantet til nye potter. Foto: Johanna Lindqvist

Hvordan tar du vare på planten etter omplanting?

Etter omplantingen må planten vannes regelmessig, og de fleste planter trives med å stå på et lyst og kjølig sted. Rundt 16–18 grader er som regel hensiktsmessig, med mindre sorten er svært varmekrevende. Les på frøposen hva som gjelder for akkurat din sort.

Det er ikke behov for ekstra næring, siden den nye jorden inneholder alt planten trenger for en stund fremover. Jo bedre jorden er, desto lenger kan du vente med å tilsette næring. Først etter et par uker kan du begynne å tilsette litt ekstra næring. Ved å se på plantene kan du anslå at næringen begynner å ta slutt når veksten avtar og den grønne fargen begynner å lysne. Hvis røttene samtidig leter seg ut gjennom bunnen av potten, er det tid for en ny omplanting. Hvis det derimot er på tide med utplanting, er det viktig å herde planten forsiktig slik at den rekker å tilpasse seg livet utendørs.

Lykke til!